Suomeksi

Olen Rannvi Wallen, yksityisyrittäjä Inkoosta. Ammatiltani olen hevosenhoitaja, klinikkaeläintenhoitaja ja kohta valmistun perinneparkitsijaksi. Ajatuksena on yhdistää eri osaamisalueet kokonaisuudeksi ottaen huomioon eläintenhyvinvointia ja luontoa, samalla kun tuotan kauniita ja kestäviä nahka- ja turkistuotteita sekä muita käsitöitä. Stallwallen on alkanut pienimuotoisesti yhden hengen työpanoksesta mutta tarpeen mukaan muu perhekin auttaa ja tulevaisuudessa olisi kivaa jakaa tietoa esimerkiksi tarjoamalla työharjoittelupaikkaa henkilöille jotka ovat kiinnostuneita eläintenhoidosta tai parkituksesta ja käsityöstä.

Perinneparkitus

Perinneparkitus perustuu vanhoihin tapoihin parkita nahkaa. Nykypäivinä menetelmät ovat osittain muttuneet mutta periaate on, että ei käytetä luonnolle vahingollisia kemikaaleja. Taljoihin käytämme usein rasvaparkkia, joka koostuu kananmunan- keltuaisesta, öljystä ja suovasta. Ellei sattumalta ole yliherkkä näille, niin taljoissa ei siis ole haitallisia ainesosia. Rasvaparkittu talja kestää pesua vaikka suositellaan ensisijaisesti säännöllistä tuuletusta. Lampaantaljoja voi olla hyvin erinäköisiä riippuen lampaan rodusta, iästä tai koska sitä on keritty.

Luonnoneläimiä hyödynnetään aivan liian vähän Suomessa. Meillä metsästetään monta eläinlajia joista voisimme hyödyntää turkis, nahka tai sarvet ja luut. Esimerkiksi supikoiran turkista voi tehdä upean hupunreunuksen tai lämpimän liivin. Teemme yhteystyötä paikallisten metsästäjien ja kalastajien kanssa jotta saisimme laadullista raakaainetta ja lisäämme samalla tietoisuutta siitä miten eläimiä voidaan kunnioittaen hyödyntää kokonaisuudessa.

Nahka valmistellaan useimmiten niin että karvat poistetaan joko kalkkiliemessä tai niin sanotusti mädättämällä jonka jälkeen nahat pestään ja parkitaan, usein ihan parkkiliemessä. Perinneparkitsijan työkuvaan kuuluu myös parkkiaineiden, eli puunkuoren, kerääminen ja keittäminen. Nämä menetelmät kestävät toki kauemmin tehdä kun teollisesti tuotettujen nahkojen teko mutta lopputulos on luonnollinen nahka joka tulee vaan kauniimmaksi käytössä.

Taljat, nahka- ja turkistuotteet, käsityöt

Tuotteemme koostuvat taljoista, nahkatuotteista, erikoistilatuista turkistuotteista ja erilaisista luonnonmateriaaleista ja hopeasta tehdyista koruista. Jos jokin valmis tuote tai erikoistilaus kiinnostaa niin ottakaa yhteyttä. Olen aina kiinnostunut uusista ideoista, näistä materiaaleista pystyy helposti innostumaan.